espa banner enter

μενού

reception

 

Ειδικοτητα: Α. Υπηρεσιες υποδοχης και ψηφιακες δεξιοτητες

Θεματική ενότητα Ώρες Κατάρτισης 
1. Ξενοδοχειακή Τεχνική και Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων  103

2. Εξυπηρέτηση πελατών  – Επικοινωνία – Πωλήσεις

35
3. Εργασιακές Σχέσεις 20
4. Υγιεινή – Ασφάλεια Εργαζομένων 20
5. Εξυπηρέτηση/συναλλαγή με άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις 12
6. Αγγλικά 60
Σύνολο 250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναλυτική Περιγραφή Ειδικότητας / Θεματικών Ενοτήτων

Η ανάλυση της ειδικότητας κατάρτισης Υπηρεσίες Υποδοχής & Ψηφιακές Δεξιότητες και τα προσδοκόμενα  μαθησιακά αποτελέσματά της αποτυπώνονται συνοπτικά ως εξής:

Θεματική ενότητα Γνώσεις - Δεξιότητες που καλύπτονται
1. Ξενοδοχειακή Τεχνική και Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων 
  • Να χρησιμοποιούν Ξενοδοχειακή Ορολογία και να είναι εξοικειωμένοι με βασικούς τουριστικούς ορισμούς.
  • Να γνωρίζουν την ιστορική εξέλιξη των καταλυμάτων.
  • Να περιγράφουν τις κατηγορίες και τις διακρίσεις των τουριστικών καταλυμάτων.
  • Να περιγράφουν το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
  • Να προσδιορίζουν τα κριτήρια και τις παραμέτρους ίδρυσης μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
  • Να περιγράφουν και να διαμορφώνουν το οργανόγραμμα μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
  • Να προσδιορίζουν τις αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Δωματίων.
  • Να κατανοούν τον τρόπο διαμόρφωσης Ξενοδοχειακών Συμβάσεων μεταξύ ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτόρων.
  • Να καθορίζουν τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμολογιακής πολιτικής.
  • Να κατανοούν, να οργανώνουν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Τμήματος Υποδοχής.
  • Να διευκολύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας.
  • Να παρακολουθούν τις χρεώσεις των λογαριασμών των πελατών και να εκδίδουν λογαριασμούς.
  • Να εφαρμόζουν Αρχές Φιλοξενίας και να παρέχουν όλες τις προσφερόμενες, από την επιχείρηση, εξυπηρετήσεις προς τους πελάτες.
  • Να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα τμήματα μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
  • Να συντονίζουν την επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων.
  • Να συμμετέχουν σε ενδεδειγμένες πρακτικές για θέματα ασφάλειας.
  • Να συμμετέχουν και να συντελούν στη βελτίωση και την προώθηση της ξενοδοχειακής επιχείρησης με αποτελεσματικό τρόπο.
  • Να καταχωρεί και ταξινομεί τα στοιχεία κράτησης στην ηλεκτρονική βάση του συστήματος.
  • Να αντλεί από το σύστημα τις κατάλληλες πληροφορίες να παρέχει στους πελάτες και τη διοίκηση.
  • Να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς ανοίγματος φακέλου πελάτη

2. Εξυπηρέτηση πελατών  – Επικοινωνία – Πωλήσεις

  • Να τονίζουν την ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού. 
  • Να αναλύουν μέσα από παραδείγματα τις βασικές παραμέτρους που ορίζουν την ποιότητα υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση πελατών. 
  • Να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του σημερινού πελάτη/ταξιδιώτη. 
  • Να προτείνουν πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση πελατών. 
  • Να προσδιορίζουν τα επίπεδα προϊόντος και τη σχέση μεταξύ ικανοποίησης και αφοσίωσης του πελάτη. 
  • Να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία και στην εξυπηρέτηση των πελατών. 
  • Να εμφυσήσουν τη φιλοσοφία της εξυπηρέτησης στο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων. 
  • Να ενσωματώνουν την κουλτούρα δέσμευσης και υπευθυνότητας της επιχείρησης. 
  • Να κατανοήσουν τη συμβολή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στην ικανοποίηση του πελάτη. 
  • Να αναγνωρίσουν τη σημασία στην ικανοποίηση πελατών και δημιουργία εμπιστοσύνης. 
  • Να εφαρμόζουν τα βασικά βήματα της εξυπηρέτησης πελατών. 
  • Να επικοινωνούν με τρόπο αποτελεσματικό σύμφωνα με τον Κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς της επιχείρησης. 
  • Να αναλύσουν τους τρόπους διαχείρισης παραπόνων και ανάκτησης της εξυπηρέτησης/επανόρθωση. 
  • Να εφαρμόζουν τεχνικές πώλησης ανάλογα με τον τύπο πελατών.
3. Εργασιακές Σχέσεις
  • Να κατανοούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη σημασία ύπαρξης καλών σχέσεων στον εργασιακό χώρο. 
  • Να κατανοούν τον ρόλο του εργαζομένου μέσα στην εργασιακή ομάδα. 
  • Να συνεργάζονται με τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους τους, μέσα και έξω από τον εργασιακό χώρο. 
  • Να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτά απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εργασία τους. 
  • Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του τουριστικού και, ειδικότερα, του ξενοδοχειακού επαγγέλματος, ώστε να ενδυναμωθεί η τουριστική τους συνείδηση. 
  • Να εντοπίζουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο.
4. Υγιεινή – Ασφάλεια Εργαζομένων
  • Να αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται η Υγιεινή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
  • Να περιγράφουν τις κύριες τροφικές δηλητηριάσεις που προκαλούνται από τα τρόφιμα. 
  • Να γνωρίζουν τους παράγοντες που επιμολύνουν τα τρόφιμα και τους τρόπους αποφυγής της επιμόλυνσης. 
  • Να επιμελούνται την προσωπική τους υγιεινή με σχολαστικότητα. 
  • Να αποτρέπουν τη δημιουργία εστιών μικροβίων στους χώρους εργασίας. 
  • Να σχεδιάζουν την εφαρμογή προγραμμάτων μυοκτονίας και απεντόμωσης για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. 
  • Να κατανοήσουν ότι η εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στις μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος συμβάλλει στην αποτροπή κάθε είδους ατυχήματος. 
  • Να χειρίζονται τα πυροσβεστικά μέσα και να τα χρησιμοποιούν σε έκτακτες ανάγκες πυρόσβεσης. 
  • Να κατανοήσουν τις αιτίες από τις οποίες προκαλούνται εργατικά ατυχήματα και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για τους πελάτες και τους εργαζόμενους σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση. 
  • Να συμμετέχουν σε προγράμματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού σε περίπτωση πυρκαγιών. 
  • Να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη στο χώρο εργασίας.
5. Εξυπηρέτηση/συναλλαγή με άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις
  • Να διακρίνουν τις διάφορες μορφές αναπηρίας. 
  • Να κατανοήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όταν ταξιδεύουν. 
  • Να εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία.
6. Αγγλικά
  • Να κατανοούν την αγγλική τουριστική και ταξιδιωτική ορολογία γραπτώς και προφορικώς. 
  • Να επικοινωνούν γραπτώς και προφορικώς στα αγγλικά σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση. 
  • Να διαβάζουν και κατανοούν τουριστικά και ταξιδιωτικά έγγραφα. 
  • Να διεκπεραιώνουν τουριστικές επιχειρησιακές επικοινωνίες στα αγγλικά. 
  • Να περιγράφουν στα αγγλικά τους ρόλους στο οργανόγραμμα ενός Ξενοδοχείου. 
  • Να σχεδιάζουν ένα οργανόγραμμα στα αγγλικά. 
  • Να υιοθετούν ρόλους μέσα από διάλογους και να δίνουν οδηγίες στην ομάδα. 
  • Να διακρίνουν και να περιγράφουν στα αγγλικά την διαφορά ανάμεσα στο στρώσιμο ενός Breakfast a la carte cover και ενός κυρίως γεύματος main meal cover.  
  • Να ορίζουν, να περιγράφουν και να εφαρμόζουν την απαιτούμενη ορολογία στα αγγλικά, ώστε να αναπαράγουν διάλογους σε συνήθεις περιπτώσεις, όπως: Making reservations, Asking for information, The Bill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellada 2 logo

Κύλιση στην Αρχή